De kleine weekdieren worden dan teruggebracht naar de inrichting waar ze met behulp van een machine worden onthaakt, waarna ze worden gesorteerd en in zakken gedaan. De zakken worden vervolgens op tafels in zee geplaatst, zodat de oesters in hun eigen tempo kunnen blijven groeien. Water en zon: het dolce vita!
De oestergids van Châtelaillon
Aperitief of lunch, we genieten er graag van op elk moment van de dag. Maar weet u hoe de koningin van de kust op het menu van uw restaurant is gekomen? Van de zee tot het bord, wij leggen u stap voor stap het traject van een oester in Chatelaillon uit. Volg de gids!
Stap 1 - Vastleggen
Het begint allemaal op zee, met de installatie door oesterkwekers van collectoren waarop de oesterlarven in Châtelaillon worden vastgezet. Hun ontwikkeling kan beginnen! 4 tot 8 maanden later is het zaad klaar om geoogst te worden. Dit is wat we “captage” noemen.
Spat? Dit zijn baby oesters niet groter dan een vingernagel. De aanvoer van mosselzaad kan ook gebeuren via schelpdierkwekerijen, de hatchery’s.
*Pssst, op het strand van Boucholeurs kunt u bij eb tafels en hun zakken zien staan. Het is een kijkje waard!
Stap 2 - Fokken
Als de zakken eenmaal in zee zijn gezet, blijven zij daar 2 tot 3 jaar. Verschillende handelingen zijn dan nodig om de oesters goed te laten groeien.
1 – Zak de zakken
.
Dus nee, we gooien ze niet weg (anders raden we u aan snel te rennen) maar we keren ze regelmatig om om de ontwikkeling van weekdieren te bevorderen en het verschijnen van algen te beperken.
2 – zakken verwisselen
Na een tijdje krijg je het benauwd! De oesters worden dan teruggebracht naar het etablissement, in kleinere hoeveelheden overgebracht in grotere zakken en vervolgens weer op de tafels gezet. Verwend en vertroeteld, de oesters van Châtelaillon hebben werkelijk niets te klagen.
Kom meer te weten over deze twee technieken en vele andere door uw bezoek aan de oesterbanken te reserveren!
Stap 3 - Verfijning
Zodra de oesters een voor de verkoop geschikte grootte* hebben bereikt, worden zij in zeewaterbassins gelegd, die meestal ondiep zijn en een kleibodem hebben, de zogenaamde “claires”. Deze raffinagetechniek is een sterk gereguleerde bewerking. Het is deze techniek die ons in staat stelt om hetzij fines de claires hetzij spéciales de claires te verkrijgen. Alles hangt af van de duur van de onderdompeling.
Stap 4 - Proeven
Warm of koud, met een zeste van citroen of gewoon om zijn jodiumhoudende smaak, het is tijd om te genieten van de oester uit Châtelaillon! Eet smakelijk!