Velo Littoral ChatelaillonVelo Littoral Chatelaillon
©Velo Littoral Chatelaillon

6 goeie redenen om te fietsen in Châtelaillon-Plage

Zet die auto aan de kant! Een zadel en een stuur zijn al voldoende om op ontdekking te gaan in deze kuststad. Gele trui of rode lantaarn, een tijdrit of een ontspannen tochtje: de fiets is er voor iedereen. Vind jouw exemplaar in Châtelaillon-Plage en ga ervandoor als de wind!

Een frisse neus (7 km)

Ruik je het al? De frisse zeebries en de jodiumgeur rijden met je mee op jouw ritme terwijl je fietst langs de kustlijn van Châtelaillon. Zet je longen maar open en geniet tijdens een tocht van 7 km van Saint-Jean des Sables naar het vissersdorp Les Boucholeurs. Onderweg kom je heel wat gevarieerde landschappen tegen, van het strand bij de stad tot groene natuur.

Liever rechtsomkeert? Je stopt wanneer je wilt en rijdt makkelijk terug van waar je komt. Heb je goeie benen? Maak dan van dit tochtje je ochtendritueel. Nog een omweg langs het sportterrein bij de watersportclub en je bent helemaal in vorm voor een nieuwe dag!

Natuurlijk heb je dan een pauze verdiend … Verwen je smaakpapillen en laat je verleiden tot een oesterproeverij in het vissersdorp Les Boucholeurs. Gun jezelf dat pleziertje: verse oesters zijn een prima bron van proteïnen!

Allemaal samen (12 km)

Komaan, kleine indiaantjes, iedereen doet mee! We gaan op Poï’z-jacht. Bestemming: het dorp Aytré, voor een mooie fietslus vanuit Châtelaillon-Plage. Download de Terra Aventura-app en vergeet je drinkbus en je matrozenhoedje niet. En dan zijn we vertrokken voor een avontuurlijke fietszoektocht.

We bekijken al het moois langs de kustlijn op de verschillende stops van deze tocht:

1. Het station van Châtelaillon met zijn boeiende geschiedenis
2. Het prachtige panorama op het strand aan de batterij van Fort Saint-Jean
3. Het sluiswachtershuisje van Saint-Jean des Sables
4. Het uitzicht vanop de belvedères Chaume en Manon
5. De charmante haven van Loiron
6. De kruisnetten van Pointe de la Belette
7. La Rochelle vanop Pointe de la Barbette
8. De loopbrug over het zijkanaal die je meeneemt op ontdekking door het oesterkweekgebied

9. Lieu-dit La Colonelle en zijn legendarische beest
10. De gevederde bewoners van het waterbekken aan het zuiveringsstation
11. De geheimen van de kerk van Saint-Pierre d’Angoulins
12. De standbeelden op de Place des Vaux Verts

OP AVONTUUR

Een ontsnapping uit het peloton

Voor wie liever de drukte van de stad ontvlucht, zijn de fietstochten in Châtelaillon-Plage de kans om uit het peloton te ontsnappen. Zo kan je in alle vrijheid fietsen te midden van de natuur in het moeras van Yves, op slechts enkele kilometers van de stad. Met 250 vogelsoorten en meer dan 570 bloeiende planten is dit een waar paradijsje in het wild. Even weg van alles!

Daarna nog even verder fietsen en je bent aan de kustlijn tussen Châtelaillon en La Rochelle voor een heerlijk verfrissend stukje op deze route.

Voor competitiebeesten (+ 30 km)

Châtel à vélo is een vriendenvereniging voor fietsliefhebbers. Iedereen kent hen hier! Samen met hen ga je een sportieve uitdaging aan in de buurt van Châtelaillon tijdens lange groepstochten. Vaak gaan ze voor meer dan 30 km, dus smeer je kuiten al maar in! En wie weet heb je het geluk om Michel op zijn grappige ligfiets tegen te komen. Deze fietsfanaat heeft een krachttoer op zijn naam staan: 17340 km op één jaar tijd. 17340, dat is ook … de postcode van Châtelaillon!

Op tijd halt houden

De Vélodyssée heeft haar naam niet gestolen. Deze avontuurlijke fietsroute bestaat uit meer dan 1200 km fietspaden en groene wegen, geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Probeer ze zeker eens uit en fiets van stop naar stop met het kwaliteitslabel Accueil Vélo. Logies met dit label bevinden zich gegarandeerd op minder dan 5 km van de Vélodyssée en bieden diensten aan voor fietsende reizigers. Waar wacht je nog op om te vertrekken?