Les Boucholeurs is de ideale bestemming om de frisse zeelucht op te snuiven en een minder bekend deel van Châtelaillon te ontdekken. In dit dorpje van vissers en oesterkwekers, dat in het zuiden grenst aan de gemeente Yves, zijn de ziel van de oceaan en de trots van de zeelui bewaard gebleven. Een oord van tradities en vakmanschap, eenvoudig en mooi, ver weg van de massa. Heel wat anders dan het centrum van de badstad!
Les Boucholeurs: een authentiek vissersdorp
Les Boucholeurs: een geheim om te delen!
Hengelen naar goeie ideeën
Met onze rugzak aan springen we op de fiets en zijn we vertrokken voor een tocht van 4 kilometer langs de zee! Mochten de kinderen dorst krijgen, dan stoppen we even in de jachthaven. Vandaag op het programma: even fietsen, een bezoek aan het centrum van Les Boucholeurs, een omweg langs de moerassen en het prachtige uitzicht op Ile d’Aix, Forty Enet en bij mooi weer ook île d’Oleron. Het belangrijkste waren we nog vergeten: oesters proeven – niet te missen!
Oesters kweken tussen land en zee
Al fietsend komen we aan op het strandje van Les Boucholeurs. De timing kan niet beter: het is laagtij en in de verte zien we de oesterkwekers in volle actie. De kinderen hadden niet gedacht dat ze op een tractor zouden zitten! Kijk, daar komt er een naar ons toe met een schuit! Deze kleine platboomde schepen zijn typisch voor de plaatselijke schelpdierenteelt. En wat zijn die kleine zwarte paaltjes daar verderop in het zand? Dat zijn de fameuze ‘bouchots’, de houten palen waar de mosselen ongestoord aan vasthangen. Vandaar de naam van het dorp! De kinderen kijken hun ogen uit, en ook wij volwassenen leren weer wat nieuws. Er hangt hier beslist iets in de lucht… zoals op het platteland, maar dan aan zee!
Stilte na de storm
Wanneer we op de reusachtige promenade in Les Boucholeurs lopen, kijken we omhoog: wat een prachtig zicht! Voor ons verrijzen de impsante muren van Fort Enet en de contouren van het Ile d’Aix. Hier komen we ook te weten dat alles vernieuwd is onder onze voeten sinds de storm Xynthia voorbijtrok. Een gigantische klus: de promenade werd 10 meter hoger geplaatst en vergroot, met in het midden een schitterende rotonde. We komen even bij op een bankje versierd met mozaïeksteentjes, handwerk van een artiest uit Fouras.
Een proeverij met alles erop en eraan!
4 km met de fiets, daar krijg je trek van! Aan de cabanes gaan we proeven van al het lekkers dat de zee te bieden heeft. We houden halt bij Maud Chollet, die ons uitlegt hoe ze mosselen kweekt, en daarna gooien we het anker uit bij Ambiance Cabane. Op het terras met zeezicht halen we een frisse neus en krijgen we stilaan honger. De volwassenen
genieten van een voortreffelijke zeevruchtenschotel, en de oesters zijn een ware delicatesse! Rechtstreeks van producent naar consument. Voor de kleine matrozen zijn er sardientjes en rillette met vis. Mmmm… hier komen we zeker nog eens terug!
Maar de volgende keer testen we het hoger gelegen terras van Saveurs Nacrées waar we vergast worden op een schitterende zonsondergang.