Oesterproeverij ChatelaillonOesterproeverij Chatelaillon
©Oesterproeverij Chatelaillon

De oester van Châtelaillon vinden, kiezen en proeven: wij vertellen u alles!

Een vakantie in Chatelaillon doorbrengen zonder oesters te proeven? Ondenkbaar! Met haar jodiumhoudende parfum, haar smeuïge smaak en haar fascinerende geschiedenis, brengt de koningin van de kust iedereen op één lijn. Zelfs de kleintjes zijn er dol op als je weet hoe je het goed doet! Waar je het kunt vinden, hoe je het goed kunt kiezen en hoe je het kunt sublimeren, wij vertellen je alles. Volg ons!

Waar vind je de beste oesters in Chatelaillon?

Eerste optie: in de oesterbarakken!

We delen met u 3 leuke adresjes om met de voeten in het zand te genieten van oesters in Chatelaillon.

De oesterbarakken van Boucholeurs zijn nog steeds de beste manier om de klompjes Chatelaillon te proeven. Vers, glanzend en geurig, ze zijn elke dag een genot voor bezoekers en stamgasten. Een glas gekoelde witte Charentaise wijn, een scheutje citroensap en je hebt een uitzonderlijk gerecht!

Tweede optie :
koop uw oesters op de overdekte markt

Het is geopend van 1 mei tot 30 septemberiedere dag van 8 tot 13 uur en dan van oktober tot aprilvan dinsdag tot zondag van 8 tot 13 uur.Kijk naar de datum van de dag, pak je beste mandje en laat je leiden door de verleidelijke geuren van de kraampjes. Om de beste oesters te vinden, geven wij u onze 5 favoriete standjes:

  • La Famille Courprie, van vader op zoon
  • La Famille Guignet
  • Aux Friandises de l’Océan
  • La Poissonnerie Oléronnaise

Hoe kies je je oester?

Er zijn verschillende vakjes die u moet aanvinken voordat u de oesters van Châtelaillon proeft:

Versheid

  • Koop ze bij voorkeur in een mandje om ze plat te houden
  • Zie u alstublieft op de verzenddatum op het etiket van de bourriche
  • Bewaar ze ongeveer tien dagen in de koelkast of op een koele plaats, tussen + 5 °C en + 10 °C

Het type: plat of hol

  • De platte oester is zeldzamer, duurder en onderscheidt zich door zijn sterke jodiumsmaak
  • De holle oester, die meer voorkomt, wordt onderverdeeld in drie variëteiten, afhankelijk van hun ruimte en rijpingstijd: fines, specials en claires pushes
Het kaliber
  • Hoe hoger het maatgetal, hoe kleiner de oester!
  • Voor flats :
    • 000, de grootste: tussen 100 en 200 g.
    • 00: 90 tot 100 g
    • 0: 80 g
    • 1: 70 g
    • 2 : 60 g
    • 3 : 50 g
  • Voor holtes:
    • 1, zeer groot: 111 g en meer
    • 2, groot: 80 tot 110 g
    • 3, medium: 50 tot 80 g
    • 4, klein: 30 tot 50 g
    • 5, zeer klein: minder dan 30 g

Hoe open je gemakkelijk een oester?

  1. Kies uw mes en houd het op ½ cm van de punt om te voorkomen dat u zich verwondt door te scheuren
  2. Grijp de schelp in uw hand en verwijder de oesterspier die zich bij uw middelvinger bevindt
  3. Als het mes er eenmaal in zit, maak dan kleine draaiende bewegingen met je pols om de schelp uit elkaar te trekken
  4. Schuif het mes ten slotte naar de voet van de oester en wrik hem helemaal open. Een hele vaardigheid!”

 

  • Heeft u zich bezeerd bij het openen? Geen paniek! Laat uw hand onder koud water lopen, desinfecteer de wond en raadpleeg hem onmiddellijk.
  • Aan alle nieuwsgierige jongeren: open nooit een oester zonder de aanwezigheid van een volwassene.
Sluiten