Van oesterhutten tot oesterbedden: een heel beroep!
Meer dan een baan, een passie
Laurence? Het was tijdens een bezoek aan haar oesterhut tijdens een rondleiding van het toeristenbureau dat wij elkaar leerden kennen. Haar sterke karakter en haar passie voor haar werk spraken me meteen aan. *
Wat haar verhaal betreft, het is een echte roman! 10 jaar geleden besloot zij haar baan volledig te veranderen om zich te wijden aan de oesterkweek, haar ware passie.
*Ze noemt haar oesters zelfs “mijn baby’s!”
Haar moeder en zus voegden zich snel bij het avontuur en begonnen met haar te fokken. Sindsdien hebben deze drie grappige dames met een sterk temperament een plaats voor zichzelf veroverd in dit mannenberoep. En niet zomaar ergens, want Laurence is nu voorzitter van de coöperatie van schelpdierkwekers van Boucholeurs! Petje af voor haar!
Er is iets magisch aan het veranderen van dat kleine stipje in een prachtige oester…
Laten we aan het werk gaan!
Laurence had me gewaarschuwd: het zal hard werken worden!Weg van de oesterhut, vermijden we mooie kleren en witte schoenen. Ze zullen niet lang zo blijven… Iedereen in de tractor, we gaan op avontuur: naar de oesterbanken!
Het lage tij en onze nieuwe positie geven ons een mooi uitzicht op de kustlijn. Onderweg vernemen we dat de kostbare schelpdieren in 1864 in de Charente-Maritime zijn aangekomen met de stranding van de boot le Morlaisien. De bedorven Portugese oesters die het schip vervoerde, overleefden het ongeluk en verspreidden zich vervolgens over het hele stroomgebied.
Dat is niet alles, maar we hebben werk te doen! Ter plaatse rusten de protégés van Laurence in zakken die we regelmatig moeten omkeren zodat ze gelijkmatig groeien. Het is aan ons om ze te “ontslaan”!
Onze gids laat ons het voorbeeld zien, ze verbaast ons! In die tijd ontmoeten we haar collega’s uit de hele wereld en elk van hen vertelt ons een klein verhaal.
Terugkeer naar het oestergebied en proeverij in de oesterhut
Het water begint te stijgen, het is een teken dat we terug moeten gaan! We gaan nu naar het oester kweek gebied geladen met onze zakken oesters. We gaan van ontdekking naar ontdekking met de hutten op een rij, de zeewaterbekkens en hun kleine sluizen. Hun doel: zout water met zoet water mengen.
Nadat we onze leggings hebben aangetrokken, gaan we de rijpingstank binnen waar Laurence de oesters delicaat van elkaar scheidt alvorens ze in claires te leggen om te weken.
Vertaling: de oesters nemen een zonnebad in hun bassin om nog meer smaak te krijgen! Het duurt even, dus je zult geduld moeten hebben…
Voor alles wat u moet weten over oestercultuur
.