Picknicktafel VerhalenvertellersPicknicktafel Verhalenvertellers
©Picknicktafel Verhalenvertellers|Agence les conteurs

Proef de specialiteiten van de Charente met een maaltijd die voor 100% in Châtelaillon is bereid

Een vroege ochtendzon en een mooie dag in het vooruitzicht? Het is de perfecte gelegenheid om met je vriendinnen samen te komen voor een geïmproviseerde picknick! Je kunt het in een paar minuten regelen. Charentaise specialiteiten, tafelkleed, drankjes, bestek… ieder zijn meug!

Een onaangekondigde reünie

Word wakker om 9 uur, open de luiken, de zon schijnt! Zonder nog langer te wachten, sturen we een bericht naar onze vrienden om hun programma van de dag te kennen. Uiteraard hadden we allemaal hetzelfde idee: vandaag wordt het een picknick voor de zee!

In slechts drie minuten en vijf uitgewisselde berichten, zijn we klaar. Dat is ook de geest van Chatelaillon: ruimte weten te laten voor het onverwachte!

Céline zorgt voor het tafellaken en het bestek… Célia en Aline kopen heerlijke Charentaise specialiteiten op de overdekte markt en Aude en Léonie de drankjes.
We ontmoeten elkaar om 12 uur, op de picknicktafels voor de kleine Havana en in de schaduw van het “carrelet”. Na een snel ontbijt, gaan we naar de races!

Bezoek de overdekte markt, het koninkrijk van de specialiteiten uit de Charente

In de groep, hebben we allemaal verschillende smaken! Célia heeft een zwak voor charcuterie, Aline houdt van de jodiumsmaak van oesters, Céline houdt van kaas en Léonie eet alleen groenten en fruit.

We bevinden ons op de overdekte markt te midden van alle specialiteiten van de Charente. Eerste stap: we stoppen bij Loïc’s om krekels te kopen. Célia, die de streekproducten van Charente Maritime nog niet kent, schrikt als ze de naam van deze specialiteit hoort. Loïc stelt haar gerust door haar te laten proeven, het is paté, geen gegrilde insecten !

Middag: tijd om de specialiteiten van de Charente te proeven!

We komen aan op de plaats van het feest. Céline heeft de tafel al klaargemaakt en Léonie heeft aan het brood gedacht. Ze nam een maïsbrood van “Le rêve gourmand” in de marktstraat, wat een traktatie!
Aude, de plaatselijke bewoner van de groep, kookte voor ons een specialiteit uit de Charente: de mouclade. A priori, het is snel!

Hoe maak je een mouclade à la châtelaillonnaise?

 

1. Maak de mosselen schoon en spoel ze
2. Pel en snipper de sjalotten
3. Smelt de boter in een grote pan, voeg de sjalotten toe en bak ze 3 minuten
4. Giet de witte wijn erbij, laat tot de helft inkoken en voeg de mosselen toe alvorens af te dekken.
5. Kook ongeveer 5 minuten tot de mosselen opengaan.
6. Verwijder de mosselen met een schuimspaan, voeg de room, kerriepoeder en peper toe aan de saus. Meng en verwarm enkele ogenblikken.
7. 7. Klaar! Serveer de mosselen met de saus

Op de grote tafel aan zee is alles klaargezet, tijd om te proeven! Aude, die nooit een gelegenheid voorbij laat gaan om ons haar streek te laten ontdekken, leest ons een misdaadroman voor die in La Rochelle is gemaakt door Marie-Claude Aristégui.

Terwijl de lunch in volle gang is, ontmoeten we Joseph en Josianne, twee fietsliefhebbers die de Vélodyssée aan het berijden zijn en die voor het carrelet stoppen voor een foto. We nodigen hen uit om het dessert te delen en ons over hun avonturen te vertellen. Dat is tenslotte de geest van Chatelaillon!