Ruelles Chatelaillon Toeristisch Agentschap Les Conteurs 14Ruelles Chatelaillon Toeristisch Agentschap Les Conteurs 14
©Ruelles Chatelaillon Toeristisch Agentschap Les Conteurs 14|agence les conteurs

De binnenstad van Chatelaillon: een 100% architecturaal avontuur met Terra Aventura

Schatten zijn niet altijd verborgen in het zand! Het bewijs is geleverd met deze mooie Terra Aventura route die u van het noorden van het strand naar het stadscentrum van Châtelaillon brengt. Van prachtige villa’s tot erfgoedplekken, u kijkt omhoog om de aanwijzingen te ontrafelen en uw hersenen te pijnigen met grappige raadsels. Leren en plezier maken: een hele (Z)kunst!

Samenvatting van de cursus

🏰 Thematisch: Kunst en Cultuur

🎨 Poi’z: Zart de artiest

📏 Afstand: 3 km

⌚️ Duur: 1u30-2u

⚔️ Moeilijkheidsgraad: ⭐️

🗺️ Terrein: ⭐️ (toegankelijk met kinderwagen)

📍 Stad: Châtelaillon-Plage

Pssst: de applicatie en alle bezoeken op deze route zijn gratis. Is de stad niet prachtig?

De etappes op de kaart
Stadium 1

Download de applicatie! 📥

Stap 2

Fort Saint-Jean

🧭 N46°04.999′ / W001°05.824′

Uw 100% architectonisch avontuur begint ten noorden van het strand in Chatelaillon. Hoor je de kanonskogels al fluiten? Maak je geen zorgen! Hier klinkt de geschiedenis van Fort Saint-Jean nog door. Het is een overblijfsel van de militaire architectuur van de 14e eeuw en komt rechtstreeks uit het hoofd van Napoleon en de plannen van Vauban. De massieve vierkante toren werd toen gebruikt als wachthuisje voor de Atlantische kustlijn.

Het gebouw werd buiten gebruik gesteld, vervolgens omgebouwd tot hammam, en vervolgens tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse leger geannexeerd. Het is nu van een particuliere eigenaar. Iedereen heeft duidelijk een zwak voor het Fort.

Stap 3

Drijvende eilanden

🧭 N46°04.769′ / W001°05.697′

Voordat u het stadscentrum van Chatelaillon bereikt, gaat u naar de Pointe de Fouras om iets verder de oceaan in te gaan. Hé Zart, je kunt veel zien vanaf de kust! We ruilen de lepel voor een verrekijker en speuren de horizon af. Hmmm… Naar links? Het lijkt op het kleine eiland Aix en zijn tweeling rode en witte vuurtorens. En daarachter, veel imposanter, moet het eiland Oléron liggen.

De Engelsen hoefden zich alleen maar te gedragen!

Stap 4

Beausejour Straat

🧭 N46°04.764′ / W001°05.621′

Uw schattenjacht gaat verder in het centrum van Châtelaillon met een mooie sprong in de tijd. De Rue Beauséjour is een hele bladzijde uit de badplaatsgeschiedenis! Een pagina die geschreven is in de jaren 1900, met het succes van het zwemmen in zee en de bloei van de spoorwegen. Parijs-Atlantische Oceaan in 10 uur, een revolutie voor vakantiegangers!

Deze dames maakten dus gebruik van strandcabines in Hotel Beauséjour waar zij zich omkleedden, alvorens door deze heren naar het strand te worden vervoerd. Eenmaal gebaad in de zee, werden ze op dezelfde manier teruggebracht. Vreemd? Niet zo veel op dat moment…

Stap 5

Het Casino

🧭 N46°04.576′ / W001°05.626′

Stap 6

Villa's met karakter

🧭 N46°04.350′ / W001°05.590′

De architectuur van het stadscentrum van Châtelaillon is even rijk als gevarieerd. Wandelend door de straten, kan men 6 hoofdtypen gebouwen onderscheiden:

  • De herenhuizen
  • De kastelen
  • De huisjes
  • De huisjes
  • Lage huizen met fronton
  • De villa’s

Zart’s tip: Je herkent een villa altijd aan de symmetrische openingen en het centrale puntdak. Hou je ogen open, zartisten!

Tot de mooiste villa’s in het centrum van Chatelaillon behoren de Villa Stella Maris met haar lavendelblauw, de Villa des Dunes met haar fraaie manteling en de Villa Notre Dame des Flots met haar elegante keramiek.

En jij, welke is jouw favoriet? Maak snel je keuze, de schat cache is niet ver weg!