Bezoek aan het natuurreservaat LeBezoek aan het natuurreservaat Le
©Bezoek aan het natuurreservaat Le

Natuurreservaat Marais d'Yves: de wildernis!

NATUURLIJKE RESERVE IS NU ONBESCHIKBAAR VOOR WERK

Ken je het natuurreservaat van het Yves moeras niet? Het is normaal, het is een beetje verborgen… Met al zijn schatten, begrijpen we het! Een paar kilometer ten zuiden van Châtelaillon, openbaart het zich tussen de zee en de moerassen aan de meest nieuwsgierige avonturiers. Laat u leiden door de bewaker van de plaats, Jean-Paul, en ontdek een gebied van ongerepte schoonheid.

Een bezoek dat verdiend moet worden!

Zoals alles wat kostbaar is, moet de toegang tot het Marais d’Yve verdiend worden. Iedereen met de auto, of nog beter met de fiets, langs de D137. Ga naar het Natuur Centrum! Aangezien de toegang tot het natuurreservaat is geregeld, is het het vertrekpunt voor alle bezoeken aan het gebied. We gaan door de poort als een grens tussen de beschaving en de wilde wereld terwijl Jean-Paul ons verwelkomt.

Het reservaat is zijn domein! Nadat de werking ervan is uitgelegd, nemen we de tijd om de natuur te bewonderen vanuit de grote erker van het centrum. We kunnen nog steeds niet geloven hoe dicht we bij Châtelaillon zijn, en toch zo ver van het dagelijkse leven…

Avontuur wacht niet! Jean-Paul biedt ons 6 verschillende activiteiten om alle facetten van het natuurreservaat Marais d’Yves te ontdekken.

INFORMATIE In verband met werkzaamheden ter verhoging van de dijk ter bescherming van het moeras is het natuurgebied in 2022 gesloten voor het publiek. Het is echter wel mogelijk om het te bezoeken in het kader van de natuurexcursies van de LPO. Vind alle data in de agenda!

1 - De Junior Safari

Waarom zigzaggen bijen? Hoe groeien bomen? Wat is een meeldraad? Omdat ouders niet altijd overal een antwoord op hebben, biedt de Junior Safari van het Natuurreservaat de kleine ontdekkingsreizigers vele leuke activiteiten midden in de natuur. Onder leiding van de leiders van de Ligue Protectrice des Oiseaux, is elke uitdaging een gelegenheid om iets meer te leren over de wereld om hen heen. Betere kennis betekent betere bescherming! Zou dit een vossenprint kunnen zijn? Snel, pak het vergrootglas!

Praktische informatie voor kinderen van 6 tot 10 jaar

 

9 mini-uitdagingen om te voltooien :
Vogels van de kust
De kleine beesten van het water
Harrier, leen me je veer
Uw kind fladdert rond, zoveel te beter!
In het spoor van dieren
De kleine paleontoloog
Ontluikende detective
Veren en schelpen
Natuur rally

: 1u30, behalve de natuurrally van 2u

: Bij het toeristenbureau – Ter plaatse

2- Een verscheidenheid aan fauna te observeren

Het Natuurreservaat zal u verschillende huurders tonen, afhankelijk van het seizoen dat u bezoekt. Of ze nu gevederd, behaard of geschubd zijn, ze vormen allemaal een rijk en kostbaar ecosysteem. En vaak binnen het bereik van een verrekijker! U kunt ze van hand tot hand laten gaan om een glimp op te vangen van een familie rooien die discreet draaft of een gracieuze hinde met haar reekalf. Hou je ogen open!

De laatste van hun nogal ingewikkelde naam, de mustelids groeperen gewoon de dieren die een snuit hebben! Onder hen de otter, de wezel of de schuwe das, zichtbaar tijdens uw bezoek aan het natuurreservaat van Yves Marsh.

3 - Een uitzonderlijke flora

De flora van het reservaat is veel minder actief, maar net zo opmerkelijk. In totaal staan er meer dan 574 soorten bloeiende planten voor u klaar op de site.

4 - Een uur met de vogels

De baai van Yves is een soort toevluchtsoord voor trekvogels in de Charente. Hier zijn voedsel en onderdak het hele jaar door gegarandeerd! Meer dan 250 soorten profiteren van de voedselbronnen en het gunstige klimaat tussen de Port des Boucholeurs en de klif van Yves. Om ze van dichtbij te zien is er geen geheim: veel geduld en weinig lawaai. Oh, een hop!

5 - Beetje bij beetje, maakt de ooievaar zijn nest

Wist je dat? Ooievaars mogen dan geen baby’s brengen, maar ze brengen wel de lente naar de moerassen! En dat is al zo sinds 1978, toen zij zich voor het eerst in de regio vestigden. Er zijn nu meer dan 60 ooievaarsnesten in Charente-Maritime. Genoeg om een leuk gezin te stichten.
Om meer te weten te komen over deze vreemde vogel die kinderen fascineert, kiest u voor de rondleiding “Van ooievaar tot reiger”.

van het bezoek : 2u

Prijzen : Volwassene : 7€ / Student, werkloze en junior van 9 tot 17 jaar : 6€
Gratis voor kinderen tot 9 jaar – Kinderen tot 10 jaar en vanaf het 2e kind: gratis

6 - Het natuurgebied tussen hond en wolf

Als de zon ondergaat boven het natuurreservaat Marais d’Yves, hangt er magie in de lucht. In stilte aanschouwt men een fauna en flora die in slaap valt of ontwaakt in de warme kleuren van de schemering. Een origineel en verrassend bezoek waar de natuur van de Charente in een nieuw licht wordt onthuld.

De moerassen als een danser!

De moerassen kunnen ook per fiets worden ontdekt! Blaas de wielen op, zet de picknick klaar en ga op weg voor een tocht van 2 à 3 uur in de omgeving van Châtelaillon. 23 km langs de kustlijn, voor een natuurlijk genot tussen zee en moeras. Verken het achterland, zijn mooie omwegen en behouden landschappen alvorens uw circuit te voltooien in het resort.

De 7 fases van je wandeling:

 

# 1 – Vertrek van het noordelijke strand

# 2 – Richting van de jachthaven

# 3 – Boucholeurs village

# 4 – Picknick pauze

# 5 – LPO observatiepost

# 6 – Richting Thairé

# 7 – Richting Saint-Vivien