Marais Yves Chatelaillon Toeristisch agentschap Les ConteursMarais Yves Chatelaillon Toeristisch agentschap Les Conteurs
©Marais Yves Chatelaillon Toeristisch agentschap Les Conteurs|Gregory Cassiau

De natuur beschermen: de 8 kleine regels 🌱

Zorgen voor planten en dieren, het is niet dom! Ben je sterk als een leeuw? Wees voorzichtig met de kleine dingen om u heen, de landschappen van Chatelaillon zijn zeer kwetsbaar. Ben je zo slim als een aap? Neem de tijd om onze 8 regels voor bescherming van de natuur te lezen, en deel ze met je vrienden. En als je nog steeds een meisje bent, zal papa ze aan je uitleggen! 🐤

Voor je begint...

Waarom zijn de moerassen van Chatelaillon zo belangrijk?

Ten eerste, de moerassen zijn zeer rijk! Er zijn veel verschillende planten, bloemen en dieren. Samen vormen zij een ecosysteem. Het betekent alleen dat ze elkaar helpen om te leven en dat ze jou of mij niet nodig hebben om het goed te hebben.

Ten tweede, moerassen zijn zeer bruikbaar. Als het veel regent (vaak in de winter), vormen ze een grote spons die overtollig water opzuigt en het land eromheen beschermt. Omgekeerd, wanneer het niet genoeg regent, geven de moerassen het water af dat ze goed bewaard hebben. Slim.

Wetlands zijn eindelijk fragiel. Daarom moet hun natuur beschermd worden. Niet er in rijden in een auto of lawaai maken. Valt niemand je lastig in je kamer? Het is hetzelfde voor de moerassen 😉

Regel 1

Ik pluk geen wilde bloemen om aan volwassenen te geven.

Als ik een mooi boeket voor mama wil maken,
Ik zal het een van de bloemisten in Chatelaillon vragen! 💐

Regel 2

Ik raak de kleine dieren of hun habitat niet aan en ik verstoor de kikkers 🐸 in de vijvers niet. Ze zijn belangrijk omdat ze de larven eten die het water vervuilen. Yummy!

Als ik in het water wil spelen als een baby olifant, wijs me dan door naar het Aquatic Center! 🐘

Regel nr. 3

Ik bewaar mijn snoeppapiertje in mijn zak. Ik gooi het thuis wel weg! De natuur beschermen is een kwestie van eenvoudige dagelijkse handelingen.

Regel nr. 4

Ik maak geen lawaai als ik naar de cygns 🦢 en hun jongen kijk, want ze zijn bang. In plaats daarvan leen ik mama’s verrekijker.

Als ik zin heb om te gaan “wow” als een kleine wolf, teken ik in op de Chatel Vlieger School! 🐺

Moerassen zijn plaatsen met een fragiel evenwicht. We moeten zeer respectvol omgaan met de fauna en flora om ons heen!

Jean-Paul, hoofd van het natuurreservaat Marais d'Yves 🌾

Regel nr. 5

Ik ren niet als een gek achter mijn zus aan en ik blijf wijs tegen mijn ouders. De kleine beesten 🦔 van de moerassen worden heel snel bang.

Regel nr. 6

Ik neem de gemarkeerde paden en vertrap de mooie bloemen niet.

Als ik wil rondspringen als een kangoeroe, breng ik de middag door in Jump’In Park! 🦘

Regel nr. 7

Mijn hond 🐶 maakt geen deel uit van deze omgeving. Ik pak altijd een canicrotte zak als ik hem meeneem voor een wandeling.

Regel nr. 8

Ik raap zeker geen babyvogels op die uit hun nest gevallen zijn. Hun moeder zou hen kunnen zoeken en zich zorgen maken.

Als ik zo slim ben als een aap, doe ik de Terra Aventura des Angoulins cursus! 🐵